Sivut

keskiviikko 29. lokakuuta 2014

Valaistus sisustuksessa!


Sisustus koostuu monesta osa-alueesta ja kaikki nämä yhdessä luovat kokonaisuuden. Valaistus on yksi tosi tärkeä osa sisustusta. Sillä luodaan tunnelma ja tyylikin!

Tänä syksynä enenemissä määrin on tullut markkinoille sisustusvalosarjoja, jotka eivät ole niin jouluisia ja näin eivät ole sidottuja aikaan. Minulla on käytössä, jo tämä kuvan valosarja ja itse tuunattu pikkuvuokavalosarja. Teko-ohjeen löydät DIY-osiosta.
 Katto- ja pöytävalaisimissa on paljon ruosteen, kuparin ja messingin sävyjä, tyylikästä mustaa ja tietenkin klassista ja ajatonta valkoista sekä näiden yhdistelmiä.
Valaisimiin hankitaan kangaspäällysteisiäjohtoja ja valonlähde saa olla näkyvillä, myös käsityön leima saa näkyä!


Mitä tulisi sitten sisustuksessa ottaa huomioon ja miksi?


Kodin voi valaista monella erilailla. Suora valaistus kohteeseen spoteilla tai itse suunnattavilla valaisimilla sekä epäsuoralla valaistuksella.
Mieti toiminnot huone huoneelta ja missä tapahtuu mitäkin. Muista myös ulkotilat.
Tarvitaanko valoa lukemiseen, ompeluun vai halutaanko valaista joitain tauluja tai muita yksityiskohtia?
Yleisvalaistus täytyy myös huomioida, koska suuret ikkunat eivät riitä pelkästään tuomaan valoa täällä pimeässä pohjolassa. Mieti millaisen tunnelman tilaan haluat luoda? Tykkäätkö minkä tyyppisestä valosta?(päivänvalo, lämmin vai kylmävalo) Onko perheessä pieniä lattialla leikkiviä lapsia? Esim. spotit voivat valaista liikaa, mieti sijoittelua ja valaistussuuntia.

Epäsuoravalo on myös oiva kodin valaistuksessa valo ei ole häiritsevää tai häikäisevää, voit käyttää keittiön kaappien alla tai päällä, näin valo heijastuu katon ja pöytäpinnan sekä lattian kautta. Epäsuoraa valoa voit luoda myös portaikossa portaiden alalaitaan laitettavilla valonlähteillä, samoin katossa madalletun katon yläpuolelle sijoitetuilla valonlähteillä.

Mitä moninaisempi ja mitä enemmän on vaihtoehtoja valaistuksessa sitä varmemmin löydät tarpeeseen ja tunnelmaan sopivan valaistuksen. Kalusteiden mahdolliset paikat olisi myös hyvä tietää. Tämä helpottaa huomattavasti sähkösuunnitelman tekoa.

Pistorasioita ei koskaan voi olla liikaa.Valaistuksen osalta esim. jouluvalot, jalka- ja pöytävalaisimet sekä ulko- ja autotallinvalaistus kannattaa muistaa myös huomioida suunniteltaessa pistorasioiden paikkoja. Ulkona esim. suihkulähde, grillauspaikka, autonimuri, työvalot, autotallin toiminnot kannattaa myös miettiä tarkasti, jotta valaisimia ja pistorasioita tulee tarpeeksi!

Tarvitsetko johonkin himmentimiä? Ne tuovat tunnelmaa ja tarvittaessa saat myös tilaan kunnon yleisvalon, jota tarvitset mm. siivotessa.
Toimintatapoja kotona kannattaa myös miettiä: Missä tarvitsen valoa? Milloin yleensä laitan valot pois ja milloin taas päälle? Miten portaikko tulisi valaista? Halukkaille on olemassa myös liiketunnistuksella toimivia valaistusvaihtoehtoja.

Muista myös, että valotehoa tilassa on tarpeeksi  siihen toimintoon mitä siellä tehdään! Mitkä valaisimet haluat syttyvän ja sammuvan yhtäaikaa ja onko sinulla jokin painava valaisin, joka tarvitsee jo rakennusvaiheessa järeämmät tukirakenteet? Haluatko valaista suoraan kohdetta tai mahdollisesti luoda kohteeseen epäsuoran valaistuksen katon tai lattian kautta tai mahdollisesti sijoittaa valaisimia kaappien päälle tai taakse? Tuleeko seinälle kuvakollaasia, taidetta (muista oikeanlainen valonlähde, joka ei haalista) tai kenties materiaalia kuten kiveä, jota haluaisit korostaa valaistuksella? Onko kodissasi kotiteatteria ja onko keittiössä paljon pienkoneita? 

Kysy apuun ammattilainen sillä sähkösuunnittelu on tärkeä osa kodin sisustusta, turvallisuutta ja toimivuutta. Siihen kannattaa siis ehdottomasti satsata. Yhteistyössä sisustussuunnittelijan/ sisustusneuvojan, sähkösuunnittelijan ja urakoitsijan kanssa saat varmasti toimivan  ratkaisun aikaiseksi. Sähkösuunnittelija tai -urakoitsija kannattaa pyytää rakennus tai remontti kohteeseen mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ja muista hän on ammattilainen omalla alallaan. Tätä kannattaa hyödyntää ja kysyä vinkkejä valaistukseen. Hän voi kertoa ammattilaisena miten asiat sähköjen osalta on huomioitava sisustuksessa ja jos sinulla on jokin idea, voi hän kertoa miten se olisi mahdollista toteuttaa! Maksa mieluummin yhdestä ylimääräisestä käynnistä, koska hyvin suunniteltu on puoliksi tehty! Kiität itseäsi lopputuloksen valmistuttua.

Muistathan myös maaleja ja tapetteja sekä huonekaluja valitessasi, että kotisi valaistus on erilainen kuin rauta- tai huonekalukaupan valaistus. Pyydä tapettikirjoja lainaan ja maalinäyteitä kotiin katsottavaksi. Kokeile useita vaihtoehtoja (kokeilu ei maksa mitään)

Katso materiaalit ja sävyt aina siinä tilassa mihin ne tulevat, jos vain mahdollista! Yleensä sävyt näyttävät kotona tummemmilta, johtuen valaistuksesta. Suuret kuviot voivat näyttää  liian suurilta tai pienet liian pieniltä, valaistuksen sävy vaikuttaa myös väreihin ja siihen miltä ne näyttävät.

Valaisinliikkeestä saat myös kallisarvoista tietoa voit tiedustella heiltä jo ennen sähkösuunnitelman tekoa valaistus mahdollisuuksista ja liikkeeseen mennessä olisi helpompaa miettiä valaisimia kun olisi oma suunnitelma, jokin ideakartta tyylistä (kuvia lehdistä jne), pohjapiirustus ja mahdollisesti  kodin materiaalinäytteitä/kuvia mukana! Ajan varaaminen voi olla paikallaan niin saat kiireetöntä palvelua.
Valaisinliikkeet tekevät myös valmiita valaisinsuunnitelmia. Ota rohkeasti yhteyttä
Kun valaistus on kunnossa niin valitut materiaalit, tekstiilit, kuviot jne pääsevät oikeuksiinsa. Valaistus tekee kodista kodin ja herättää sisustuksen eloon... Sen merkitystä ei missään nimessä tule väheksyä!

ILLAT OVAT JO PIMENTYNEET... KATSO SISUSTUSTA SILLÄ SILMÄLLÄ!!