Sivut

maanantai 30. maaliskuuta 2015

Vinkkejä lastenhuoneen sisustamiseen...

Täytyy miettiä:

Etenkin lastenhuonetta suunniteltaessa ja sisustaessa on huomioitava, että sisustus muuttuu lapsen mukana useaan otteeseen. Suunnitteluvaiheessa mieti: Olenko valmis remontoimaan huoneen taas parin vuoden päästä vai suunnittelenko pidemmän ajan sisustusta, joka on muunneltavissa, kun lapsi kasvaa.


Mikä on huoneen kiintopiste ja lähtökohta? Esimerkiksi raitaseinä...
 
Tapetoidaanko koko huone (nalle)tapetilla vai kenties yhden seinän vai laitetaanko tapettia vain kehyksiin, jolloin vaihtaminen on nopeaa, vaivatonta ja hyvin helppoa? Kuitenkin taulut tms. voi rikkoontua huoneessa temmeltävien lapsukaisten toimesta, joten se on huomioitava kehyksiä valitessa ja kiinnittäessä.
Vai valitaanko maali, joka on helppo puhdistaa ja väriä voi vaihtaa, kun siihen kyllästyy? Maaliseinälle voi sitten laittaa vaikka sisustustarran, joka on nopea poistaa, kun lempiaihe vaihtuu nalleista Spidermaniin tai Helinäkeijuihin.

Kuitenkin ole rohkea, jos suunniteltu teema vaatii esimerkiksi seinämaalauksen tai suuren sänkymajan toteutuksen niin toteuta sellainen. Liika jarruttelu ja varmistelu voi johtaa tylsään lopputulokseen!

Säilytys ja Harrastukset:
 
Suunniteltaessa lastenhuonetta ota huomioon lelut, kirjat, palapelit, lautapelit ja niiden vaatimat asianmukaiset säilytysratkaisut!
Olisiko jotakin lempiharrastusta tai mielenkiinnonkohdetta tai teemaa mitä huoneessa haluttaisiin toteuttaa?

Sisustettaessa lastenhuonetta on hyvä ajatella mittasuhteita ja ylipäätänsä huonetta lapsen näkövinkkelistä ja huomioida lapsen tapa toimia ja toteuttaa itseään huoneessa. Jos mahdollista ota lapsi mukaan huoneen suunnitteluun ja remontointiin. Anna hänen valita värejä, kertoa toiveita ja ideoita. Katsokaa yhdessä kuvia ja lapsihan voi itse piirtää myös huoneestansa suunnitelman sitä paitsi yhdessä tekeminen ja lapsen oma osallistuminen tekee huoneesta vieläkin tärkeämmän ja mukavamman paikan olla ja leikkiä.Valaistuksessa tulee huomioida monia toimintoja tilassa:
 
Iltasadut täytyy voida lukea vaivatta,
yöllä pieni valaisin on kätevä sytyttää WC-käyntien ajaksi,
Legoilla kun kasataan tarvitaan valoa myös rutkasti
 
Valaisinten polttimot täytyy valita turvallisiksi, ettei kuumuminen aiheuta vaaratilanteita. Myös valaisinten muoto ja kupu kannattaa valita niin, että huoneessa on turvallista temmeltää ja valaisimet eivät rikkoonnu pienistä kolhuista tai iskuista.

Elektroniikka kannattaa sijoittaa tilaan, jossa ei nukuta, näin se ei häiritse unta. Jos lapset leikkivät samoja leikkejä samoilla leluilla, voi ajatella tulisiko heille yhteinen nukkuma- ja leikkihuone? Näin toimintoja voi selkeästi jakaa kahteen tilaan. Toisaalta huoneen voi jakaa kahtia esim. kaapilla, verholla tai vaikkapa seinäpinnassa vaihtuvalla värillä ja sijoittaa toiminnot näin erilleen toisistaan. Voisiko musiikkia kuunnella ja pelit sekä elokuvatoiminnot sijoittaa asunnossa toiseen paikkaan?

Aamulla nouseva aurinko ja sen mukanaan tuoma valo voi häiritä joidenkin lasten unta niin, että aamut alkavat aikaisin ja uni jää liian lyhyeksi ja huone kuumenee aikalailla jos aurinko suoraan sinne pääsee porottamaan...
On mietittävä verhoratkaisuja ja  harkittava sälekaihtimia sekä mahdollisesti pimentäviä, auringonvaloa ja lämpösäteilyä torjuvia verhoja. Verhojen ripustustapa kannattaa miettiä tilaan sopivaksi ja turvalliseksi.


Pojanhuone: Muutoskohteena vierashuone 5-vuotiaan pojan huoneeksi...


Värivalinta oli hänellä selvä mudanväriä ja vihreää täytyy olla ja eläimet ja kartat, piirtäminen ja kirjat sekä pikkulegot siirtyy vanhasta huoneesta mukana! Pikkuveljelle jää vanha huone nalletapetteineen ja dublolegoineen, myös pikkuautot ja parkkitalo jäävät vanhaan huoneeseen.Ennen...

 
Raitaseinän työstämisen vaiheita: Suunnittelu, teippaus, maalaus ja teippien poisto


Jälkeen...


Toteutus vierashuone 5-vuotiaan pojan huoneeksi:

 Yhdessä maalasimme keltaisen seinän Tikkurilanmaalilla sävyllä: Siitake ja päädyimme sisustusteippiin Maailmankartta (värinä: Musta). Kommentti näiden toimien jälkeen oli, että missä on vihreä? Sitä kyllä pitää sitten olla verhoissa ja matossa.
Verhoiksi valikoitui kangaskauppojen ja muiden valmiita verhoja myyvien kauppojen valikoimista Vallilan-Suvantotie verho. Huoneen viiston katon ja pikkuikkunan takia huoneeseen tuli vain yksi verho (pikkuikkunaan ompelen pikkukapan kun käyntiä kaupassa, josta saan kyseistä kangasta metritavarana). Matto on räsymatto, jossa on nyt sitä toivottua vihreää ja verhon väreistä valitsimme yhteen seinään värejä, joista maalasimme raitoja. Maaleina käytimme jämämaaleja :)
Tiikeritaulu taisi olla lempparijuttuja huoneessa ja uuteen sänkyyn muutto oli jännää :)


Legojen rakennus-/piirustusnurkka


Turtlesit ja maapallo


Vallila- Suvantotieverho ja dinoleikit


Sänky odottaa vielä lisälaitaa

Suurin kiitos tekijälle on, että käyttäjä on tyytyväinen :)
Projekti jatkuu mahdollisesti teltan teolla ja pikkuverhokin huoneeseen on ommeltava. Vaatekaappien reunat ja vetimet kaipaa tuunausta.

-Henna-