Sivut

lauantai 2. toukokuuta 2015

Sauna ja mökki kesäkuntoon...


Sauna ja kesä kuuluvat yhteen...

Nyt on aika tuunata ja sisustaa myös sauna kesäkuntoon. Olipa kyseessä sitten koti- taikka mökkisauna pieni päivitys tuo mukavasti raikkaan ilmeen.
 
Ilmeen saat päivityttyä helposti  uusilla tekstiileillä. Siivoamalla saunan ja pukuhuoneen perusteellisesti teet ihmeitä. Laita myös  sisääntulo kuntoon.  Luo tunnelmaa kesäiltoihin kynttilöillä ja koristevalosarjoilla, uusi pyyhkeet ja mattojen sekä pefletit saat uuden ilmeen! Tarvittaessa kannattaa saunan ja pukuhuoneen  pinnat käsitellä uudelleen ja näin saat saunaan hyvinkin erilaisen tunnelman. Ennen tätä kuitenkin kannattaa tehdä arvio pintojen kunnosta. Riittääkö pelkkä pintakäsittely vai olisiko mahdollisesti järkevää uusia pintojen materiaaleja. Tumma tuo saunaan savusaunamaisen ilmeen ja mökkimäisen fiiliksen kotisaunaankin. Vaaleat pinnat taas tuo puhtautta ja valoa sekä raikastaa.
 
Ennen sisustamista kannattaa kuitenkin herätellä mökki talven jäliltä ja mm. seuraavat asiat kannattaa tehdä tullessa mökille:

 
·         Tuo tullessasi tarvittavat pesuaineet, petivaatteet (lääkkeet, mausteet ja muut kuivat aineet), komposti- ja huussikuivike, paperit, kaasupullo jne.

·         Tuuleta ja siivoa mökki kesäkuntoon.

·         Jos mökissä on käynyt kutsumattomia nelijalkaisia,  papanat kannattaa harjata pois, näin ulostepöly ei leviä huoneilmaan. (mahdollinen myyräkuume)Pyyhi desinfioivalla puhdistusaineella.

·         Katso kuiva-aineiden ja muiden ruokatarvikkeiden kunto ja päiväykset.

·         Tarkasta putkien kunto ja kutsu tarvittaessa putkimies.

·         Tarkista sähköjohtojen kunto ja pyydä tarvittaessa sähkömiestä käymään.

·         Tarkista palohälyttimien paristot ja hälyttimien toimivuus.

·         Tarkista tulisijan ja hormin kunto ja pyydä tarvittaessa nuohoajaa käymään.

·         Arvioi juomaveden laatu ja tarvittaessa se kannattaa tutkituttaa.

·         Räystäät ja rännit sekä syöksytorvet kannattaa puhdistaa, näin vesi pääsee kulkemaan siitä mistä kuuluu.
 
·         Terassien siivous ja pintakäsittely samoin ulkokalusteiden pintakäsittely kannattaa tehdä ennen kauden alkua.
  • Katon kunto on myös syytä tarkastaa aika ajoin.

Huom! Kun pitkän ajan jälkeen alat lämmittää mökillä tai kotona, niin muista että pienellä tulella ja vähäisellä liekillä kannattaa aloittaa, jottei savut tule sisätiloihin ja hormi ei vaurioidu liian kovan lämpötilan vaihtelun takia.
 Käytä luonnonmukaisia pesuaineita jos kaadat vähäisiä vesiä maahan. Kannattaa tutustua määräyksiin ja asetuksiin mökkien jäte-, ja harmaavesien käsittelystä.

 

Vinkki!

Aikaisemman saunavastan saat kun keräät maljakkoon koivunoksia. Lehtien kasvettua  voitkin tehdä niistä sitten vastan. Myös monet marketit myyvät kuivattuja vastoja, joka sitten täytyy liottaa ennen käyttöä.-Henna-