Sivut

sunnuntai 31. toukokuuta 2015

Sisustetaan ulkona...

On aika kääntää katseet ulos ja miettiä kesän projekteja ulkona... onko aika käsitellä pintoja tai kenties onko ajatuksissa uusi terassi vaiko vanhan laajentaminen. Perustanko uusia kukkapenkkejä vai huollanko jo olemassa olevia. Kun pinnat on kunnossa voi alkaa sisustamaan...


Niin tai näin ruukkuihin me monet kukkia kuitenkin istutamme niin terasseille, parvekkeille kuin sisäänkäynteihin ja portinpieliin. Amppelit koristava monessa paikassa ja ohjaavat katseet myös ylös! Sisustustikkaisiin voit laittaa vaikka yrttejä ja parvekelaatikkoja koristamaan tuoda mummola-aikoja muistuttamaan vaikka pelargonioita ja patoihin samettikukkaa. Värejä on vaikka ja mitä :) Reunuskasvina esim. muratti on monipuolinen ja värejä on useita.Istutuksia mietittäessä on pohdittava onko kyseessä aurinkoinen vai varjoinen paikka, jos terassi on katettu kannattaa miettiä myös tuoksuja, ettei ne ole liian vahvoja. Haluatko kenties hyöty puutarhan/pation? Voithan yhdistää myös hyötyistutuksiin koristeeksi kukkia :)
Mietittävä on myös, että oletko valmis ajamaan nurmikkoa minkä verran ja oletko valmis nyppimään kukkapenkkejä vai olisiko kenties jokin muu ratkaisu sopivampi. Pihan voi suunnitella niin että siellä on suurensuuri terassi ja esimerkiksi istutuslaatikoita kasveille. Paljon laatoitettuja alueita ja jos on puolivarjoinen paikka tai metsän laita niin kunttaakin voi käyttää (metsänpohja jossa mm. mustikanvarpuja) Kuntan soveltuvuutta tontille kannattaa kysyä asiantuntevalta ammattilaiselta.

Pihalla sisustettaessa voit tuoda kokonaisuuksiin rohkeasti väriä ja korkeuserot luovat istutuksiin mielenkiintoa. Koristekivi tai hake istutusten juurella on hyväksi ja maanpeitekasveja voi tuoda täyttämään aukkoja ja silloin rikkakasvitkin pysyvät loitommalla. Kosteuskaan ei haihdu niin nopeasti ilmaan kun istutusten juurella on katetta, haketta tai koristekiviä tai soraa. Kukkapenkeissä kannattaa miettiä milloin mikäkin kukkii ja onko paikka aurinkoinen vai varjoisa. Pohjat kannattaa tehdä hyvin silloin säästyy liialta kitkemiseltä. Mieti myös, että miten istutuksia on luontevaa jatkaa, jos seuraavana kesänä haluaa jotain istuttaa.

Ennen kuin teet lopullisia päätöksiä on hyvä miettiä useampi vaihtoehto ja ajatella kiinteät pinnat kuntoon. Jotkin muutamat ohjenuorat/punaiset langat ja lähteä sitten siltä pohjalta toteuttamaan suunnitelmaa. Apua kasvien valintaan ja puutarharakentamiseen saa alanliikkeistä ja näitä tietoja kannattaakin kysyä, jotta lopputulos olisi toimiva ja kestävä. Materiaalien ominaisuuksista ja soveltuvuudesta juuri sinun kohteeseesi kannattaa myös tiedustella alan liikkeistä.

Muutama asia, jotka on muistettava säännöllisesti on kastelu, kastelu ja kastelu :) Enemmän istutuksen jälkeen ja muutamina seuraavina viikkoina ja jatkossa pääseekin jo vähän helpommalla... ruukkuistutukset vaativat kastelua koko kesän. Muista myös lannoitukset niin nurmikoille kuin istutuksille.

Omia puutarha haaveita ja projekteja...


Itselläni on joitakin toiveita ja haaveita mitä toivoisin saavani tänä kesänä pihallamme vietyä eteenpäin.
Mm. Talomme maalataan kesänaikana ja hiekkalaatikko tulisi purkaa ja laittaa tilalle uusi hiekkoineen päivineen.
Kolme vuotta olemme pihamme rinteestä ruusua hävittänyt ja nyt näyttää siltä, että rinteessä olevien portaiden toinen puoli on ruusuvapaata aluetta ja pääsen siihen istuttamaan... päätös pitäisi tehdä olisiko se rinneangervoa ja haketta vai multaa ja nurmikonsiementä.

Pihamme murheita ovat ei toivotun ruusun lisäksi lupiini ja kasvimaa, joka on täynnä rikkakasveja. Tämä projekti on suuritöinen kun siihen alkaa ja saapas nähdä tuleeko asialle tehtyä mitään tänäkään kesänä. Kaadoimme tontiltamme myös kuusen aika vasta ja tilalle tulisi keksiä jotain, mutta mitä?

Ilokseni sain huomata , että yhden kukkapenkkimme viimekesänä istutetut valkoiset sammalleimut (oletan sen olevan) ovat ihanasti levinneet ja ovat kauniin patjamaisesti ja tuuheasti laatoituksen päällä. Sammalleimu on siirretty erkkerimme edestä nurmikolta. Lisäksi raparperi, joka muuten myös viimekesän istutuksia, nousee maasta. Pianpa siitä taitaa saa jonkin piirakankin tehtyä :)

 

Tänä kesänä punainen lanka ulkona on istutusten osalta pinkki, uuden ja vanhan yhdistäminen ja kaveriksi jotain vihreää. Kalustehankintoja ei varmaankaan tänä kesänä tehdä paitsi hiekkalaatikko ja mahdollisesti jotain itse tehtyä...... kiikku, isoruokaryhmä ja aurinkotuoli riittävät, niin ja etupihalla on pieni pöytäryhmä, jos kupposen kahvia haluaa varjonpuolella nauttia.


Istuttamisen iloa kaikille =)
 
-Henna-