Sivut

maanantai 30. marraskuuta 2015

Kattaus kruunaa juhlan kuin juhlan...

Kata kauniisti...Arkenakin


Kaunis kattaus kruunaa juhlan ja luo osaltaan tietynlaista tunnelmaa! Kattamisen ei tarvitse olla mitään mahdottoman kallista ja erikoista. Juhlakattaus poikkeaa arkikattauksesta loppujen lopuksi hyvin vähän. Pelkällä liinalla, kukilla ja kattamalla syntyy jo oiva juhlan tuntu!

 Perus juhlakattaus syntyy yksinkertaisista asioista: 

Juhlaliina/akryylikangasliina,
Servetit: kankaiset tai paperiset,
leikkokukkia ja/tai luonnon materiaaleja,
kynttilöitä,
ruoat laitetaan esille tarjoiluastioihin
Koristeita, valosarjoja jne voi myös käyttää
Tabletit/Kaitaliinat
 
Kata kauniisti astiat ruokailijoille pöytään ja tee pöytään keskelle asetelma leikkokukista, valosarjoista ja kynttilöistä, höystä koristeilla!

Käytä helmiä, oksia, joulupalloja, koristeita, kaitaliinoja, tabletteja, kynttilöitä, lyhtyjä jne...
 
Ohjeita kattamiseen:
 
  • Aseta lautaset samaan linjaan vastakkaisen istujan kanssa
  • Lautanen tulee sijoittaa noin kahden sormen mitan päähän pöydän reunasta
  • Ruokalautasen päälle sijoitetaan alkuruokalautanen
  • Aterimet sijoitetaan lautasen molemmille puolille haarukka/haarukat vasemmalle ja veitsi/veitset oikealle (alkuruoka-aterimet uloimmaksi)
  • Lasit sijoitetaan lautasen yläpuolelle: Vesilasi oikealla ja siitä vasemmalle päin seuraavassa järjestyksessä: Kuohuviini, valkoviini, punaviini ja jälkiruokaviini. Jos tarjolla snapsi niin lasi on äärioikealla.
  • Jos alkuruokana on keitto niin keittolusikka sijoitetaan veitsen viereen oikealle uloimmaksi
  • jälkiruokalusikka ja haarukka sijoitetaan lautasen yläpuolelle lautasen ja lasien väliin lusikan otin oikealle ja haarukan otin vasemmalle.
  • Voileipälautanen ja voiveitsi sijoitetaan lautaseen nähden etuvasemmalle
  • Servetin taittelusta ja sijoittamisesta kattauksessa ei ole tarkempia ohjeistuksia yleensä se sijoitetaan lautasen päälle
  • Kotona peruskattauksessa riittää kotoa löytyvät astiat ja voidaan luovia, jos kyseessä ei ole virallinen  tilaisuus. Aterimia löytyy laidasta laitaan pihviveitset, rapuveitsi, hummerihaarukka, kalaveitsi ja -haarukka sekä etanapihdit nämä ovat käteviä apuvälineitä, mutta kuuluvat harvemmin peruskodin astiavalikoimaan näitä voidaan käyttää jos etiketistä halutaan olla tarkkoja.
 


Kuulostaa haastavalta, mutta on sovellettavissa juuri teidän juhliin sopivaksi! Kotona tehdään asukkaiden tavalla. Vaikka ruoka tarjoiltaisiin pöytään niin noutopöytään voidaan kattaa, esim. jälkiruoka kahveineen ja jos avecia on tarjolla niin ainoastaan se ja toinen kahvi/teekupillinen tarjotaan pöytään. Myös kaiken voi kattaa noutopöytään. Kaikki variaatiot tältä väliltä on myös mahdollista :)
 
Perus tarjoilusääntö on: Ota ja anna oikealta. Tarjoa aina vasemmalta.

 
Itse kattaessani ja juhlakattausta kotiin tehdessä, tykkään että ruokailu olisi rentoa ja ruokailija saa itse ottaa ruokaa haluamansa määrän, joten suosin noutopöytä kattamista. Lasit, servetit ja leivät sekä veden tykkään laittaa tarjolle pöytään niin ne ovat käden ulottuvilla koko ajan, samoin sinappi jne voidaan sijoittaa pöytään. Kun kerään ruokalautaset niin tykkään samalla kattaa kahviastiat ja kaataa kahvin/teen kuppiin, myös selkeän jälkiruoan, kuten kakun nostan pöytään ruokailun jälkeen.

Niin ja katan niin, että kattauksessa on katseltavaa ja olo rennon mukavaa, luistan vaikka hieman etiketistä!

Käytän koristeina mitä milloinkin, liitutauluun on kiva kirjoittaa tervehdys ja vanhoista helmistä saa aikaan vaikka mitä yksityiskohtia.

 Jos kaikille ei ole samanlaisia astioita niin yhdistele rohkeasti, se tuo kattaukseen juuri sitä jotain :)
 
 

......................................................................................


Yksinkertainen tablettikattaus


 
 
................................................................................................
 
 
Harmaa sävyinen BLIG BLIG kattaus
 
 


Liina pöydällä tulisi olla sen kokoinen, että se roikkuisi sivuilta ja päistä 25-30cm ja jokainen ruokailija tarvitsee tilaa 60cm. 
Paikat voi nimetä myös etukäteen esimerkiksi pienellä tähdellä, jossa istujan nimi... luo viimeistellyn lopputuloksen!
 
......................................................................................


Valkoinen kattaus ruusuvalosarjalla  
Paristokäyttöiset valosarjat ovat edullisia ja kattaukseen hyviä valintoja, kun johtoa on muuten vaikea viritellä keskelle lattiaa. Myös lasten kanssa kynttilöitä turvallisempi ratkaisu. Led-pöytäkyttilät on myös mainio vaihtoehto perinteiselle pöytäkynttilälle.


......................................................................


Perinteisempi kattaus höysteenä punaista 
 
Huonekuusi ja punainen enkelityttö tuovat kattaukseen jouluista tunnelmaa.... myös tontuilla saat kattaukseen jouluisen tunnelman!

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty ja jokainen tekee tyylillään :)

 
-Henna-